Finoven ABC

Afmetingen:
Finovens passen door hun verschillende afmetingen in iedere woonkamer. Er zijn grote modellen voor grote ruimtes en kleinere modellen voor minder grote ruimtes. Het is mogelijk het metselwerk hoger op te metselen dan de aangegeven standaardmaten.

Bouw:
Gemiddeld duurt de bouw van een finoven kachelmodel vier werkdagen. Vanaf vloerniveau worden de stenen stuk voor stuk opgemetseld en krijgt het model zijn uiteindelijke vorm.

Constructie:
De binnenpot van de finovens wordt opgebouwd uit vuurvaste stenen en de buitenkant uit bak - of leemstenen. Hierdoor ontstaat een stevige constructie. De steenmassa absorbeert de warmte van het houtvuur.

Duurzame materialen:
De materialen nodig voor onze finovens zijn vuurvaste stenen, leem en of bakstenen. De stookdeur, asladeur en reinigingsluikjes worden vervaardigd uit roestvast staal.

Energieverbruik:
Hoe de finovens ook gebruikt worden , als hoofd - of als bijverwarming, hun warme bijdrage zorgt ervoor dat de energiekosten dalen.

Fornuis:
Vuurmeesters levert finoven fornuizen waarop gekookt kan worden. Niet alleen in Finland wordt deze manier van eten koken op een houtvuur steeds populairder, ook in Nederland bouwen we steeds vaker een houtgestookt finoven fornuis. Het finoven fornuis verwarmt tevens de ruimte waarin het staat.

Finoven:
De naam Finoven is de verzamelnaam voor alle massieve stenen kachels die werken met het tegenstroomprincipe. Hierbij worden de rookgassen van het houtvuur gedwongen te dalen voordat ze de schoorsteen in gaan. Op die weg geven ze hun warmte af aan de omliggende materialen.

Fundering:
Door de grote massa van de kachel is aandacht nodig voor fundering. In sommige gevallen moet er op de plaats van de finoven een stevig fundament gestort worden

Grootte:
Bij regelmatig stoken zal een zware kachel lang warm blijven en lang warmte uitstralen. Op die manier zorgt de finoven voor een prettig binnenhuisklimaat. De temperatuurschommelingen zijn dan klein. Een minder zware finoven moet vaker gestookt worden voor eenzelfde warmteafgifte.

Hoekmodellen:
Om ruimte te besparen kan een finoven in een hoek gebouwd worden.

Instoken:
Dit is de periode na de bouw waarbij de kachel moet drogen en er speciale stookinstructies gelden. Het vocht dat tijdens de bouw in de kachel is gebracht moet op een langzame en voorzichtige manier uit de finoven gestookt worden. Pas daarna kan er volop gestookt worden.

Je eigen finoven ontwerpen:
Samen met Vuurmeesters is het mogelijk je eigen finoven te ontwerpen. Afhankelijk van de warmtewensen en de te verwarmen ruimte is vrijwel alles mogelijk.

Kachel:
Per dag is 1 tot 3 uur stoken in een finoven voldoende voor 12 tot 24 uur warmte. Alle kachelmodellen hebben een glazen stookdeur zodat er steeds genoten kan worden van het vlammenspel.

Leemstenen:
De buitenmantel van de finovens wordt opgebouwd uit bakstenen of leemstenen. De leem voor deze leemstenen wordt in Nederland gedolven en verwerkt. Leem is een natuurlijk bouwmateriaal waar we graag mee werken.

Meewerkhulp:
Vuurmeesters bouwt regelmatig samen met de klant een finoven op. Samenbouwen is leuk en voordelig. Voor continue meewerkhulp berekenen we een korting.

Nazorg:
Als de tweede stuklaag aangebracht is, kunnen de deurtjes en reinigingsopeningen genstalleerd worden. Ook kunnen we dan voor de eerste keer samen een klein vuur stoken. Iedere finoven gaat vergezeld van uitgebreide stookinstructies.

Oneindig:
Hout is een oneindige brandstof. Het is zonder ingewikkelde technische voorzieningen beschikbaar. Daarnaast is het goed mogelijk finovens te stoken op afvalhout. De enige voorwaarde is dat het hout droog en onbehandeld is.

Plaats van de finoven:
Hoe centraler de finoven in de ruimte geplaatst wordt, hoe gunstiger voor de warmteverdeling. Er is op die manier immers weinig warmteverlies via muren en ramen.

Rookgaskanaal:
Iedere finoven heeft een eigen schoorsteendiameter. Deze varieert van 150 mm voor een klein fornuis tot 200 mm voor een grote finoven kachel.

Schoorsteen vegen:
De schoorsteen moet ieder jaar n keer geveegd worden. Door de hoge temperatuur in de stookruimte van de finoven is de verbranding schoon en is er weinig roetaanslag.

Stralingswarmte:
In tegenstelling tot metalen kachels en centrale verwarming verwarmt de stenen finoven een ruimte vooral door middel van stralingswarmte. Deze warmte is te vergelijken met de warmte van de zon. De luchttemperatuur kan met stralingswarmte relatief laag blijven.

Temperatuur:
De temperatuur in de stookruimte kan wel 1000C worden. De schoorsteentemperatuur is meestal niet hoger dan 200C. Dat betekent dat het verschil van 800 C in de stenen massa van de kachel wordt opgeslagen, waarna deze geleidelijk aan de ruimte wordt afgestaan.

Uitbreiding:
Het is mogelijk een finoven uit te breiden met warme zitbank en/of een warme hangmuur. Naast stralingswarmte levert deze uitbreiding ook geleidingswarmte. Het is heerlijk ontspannen op zon warme zitplek!

Verwarmde zitbank:
Een standaard bank heeft de afmetingen ( hoogte x breedte x diepte ) 42 x 120 x 60 cm. Het zitoppervlak kan gemaakt worden van zandsteen, baksteen of speksteen.

Warmte:
Warmte is een absolute levensbehoefte van mensen. Een finoven is een warm hart in een huis. Een gezellige plaats waar iedereen even bij elkaar komt en geniet van warmte en vlammenspel.

Zandsteen:
Dit is een makkelijk bewerkbaar natuurproduct waar we een zitbank naast de kachel van kunnen bouwen. De rookgassen stromen via deze zitbank naar de schoorsteen en geven onderweg hun warmte af. Op deze manier wordt het rendement van de finoven nog hoger.

Lees op onze uitgebreide website meer over finovens.